Wat is een jaaropgave?
Ieder jaar ontvang je hem weer: de jaaropgave. Dit is een overzicht van jouw inkomsten in het afgelopen jaar. Je krijgt per werkgever een jaaropgave.
Een jaaropgave krijg je in het begin van het jaar van jouw werkgever. Ook de belastingdienst ontvangt jouw jaaropgave. Zelf doe je aan de hand van jouw jaaropgave belastingaangifte over het afgelopen jaar.
Neem contact opEen uitleg van de jaaropgave
Omdat de werkgever jouw jaaropgave al heeft opgestuurd naar de belastingdienst, staan alle gegevens vaak al ingevuld. Het is dan nog een kwestie van controleren en versturen. Op een jaaropgave wordt gedetailleerd weergegeven wat je in het afgelopen jaar hebt verdiend en wat je daarvan hebt afgedragen aan de belastingdienst. Als werkende zijn er verschillende belastingen die je moet betalen. Ook zijn er verschillende kortingen waar je recht op kan hebben. Dit alles staat in het overzicht van de jaaropgave aangegeven.
De meeste mensen begrijpen niet wat alle begrippen op een jaaropgave inhouden of hebben alleen een vaag idee. Wil je wel weten wat de termen op jouw jaaropgave betekenen? En wil je vooral weten waarom je deze belasting betaalt? In dit artikel geven wij uitleg over de jaaropgave. We bespreken kort de onderdelen van de jaaropgave en wat deze onderdelen inhouden.
Dit staat er op een jaaropgave
Een jaaropgave bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst staan hier jouw persoonlijke gegevens op. Ook zie je het totale brutoloon dat je in dat jaar hebt verdiend. Dit heet op de jaaropgave vaak ‘fiscaal loon’ of ‘loon voor loonheffing’. Dit is dus jouw totale loon over dat jaar, zonder dat daar iets vanaf is gehaald. Daarnaast staan er nog andere onderdelen op een jaaropgave.
Wat is arbeidskorting?
Als werknemer krijg je altijd arbeidskorting. Het is wettelijk zo geregeld dat je hier recht op hebt. De hoogte van deze korting hangt af van jouw inkomsten en je leeftijd. Je hoeft deze arbeidskorting niet zelf aan te vragen. Jouw werkgever berekent voor jou hoeveel arbeidskorting je krijgt en zet dit op de jaaropgave. Op die manier wordt de korting aangevraagd bij de belasting. Je hoeft hier dus zelf niets voor te doen.
Wat is loonheffing?
Met loonheffing worden zowel de belasting over jouw loon als de premie voor volksverzekeringen, zoals de AOW, bedoeld. Jouw werkgever rekent deze loonheffing uit en betaalt dit direct aan de belastingdienst als een voorschot. Later berekent de belastingdienst uit of dit voorschot voldoende, te weinig of juist te veel was. Afhankelijk daarvan moet je soms later nog geld betalen of krijg je juist geld terug.
De overheid bepaalt waar deze belasting van de loonheffingen naartoe gaat. Het geld wordt gebruikt om publieke zaken in de maatschappij te betalen en het land goed te besturen. Elk jaar vertelt de overheid op Prinsjesdag wat er van het belastinggeld betaald gaat worden. Er komen bijvoorbeeld meer of betere wegen bij voor de infrastructuur. Of het geld wordt geïnvesteerd in sociale voorzieningen, onderwijs en veiligheid.
Wat is loonheffingskorting?
Jouw werkgever betaalt dus de loonheffing als een voorschot aan de belastingdienst. Wanneer jij vervolgens belastingaangifte doet, berekent de belastingdienst of je genoeg of juist te weinig hebt betaald.
Als je werkt, heb je recht op loonheffingskorting. Dit mag je bij één werkgever tegelijk aanvragen door middel van een formulier. Maak je hier gebruik van, dan hoef je minder belasting te betalen en krijg je dus meer loon uitgekeerd.
In veel gevallen betaal je een te groot voorschot aan de belastingdienst. Je krijgt dan een deel van de loonheffing weer terug. Heb je de loonheffingskorting aangevraagd, dan krijg je het overschot elke maand terug in je salaris. Staat de loonheffingskorting niet aan, dan krijg je het bedrag in een keer terug na je belastingaangifte.
Wat is de zorgverzekeringswet?
Via jouw inkomen betaal je ook geld voor de zorgverzekeringen in Nederland. Hoe hoog dit bedrag is, hangt af van hoeveel je verdient. Je betaalt dit dus naast de premie die je zelf betaald voor jouw zorgverzekering. Op die manier ontvangt de overheid genoeg geld om de gezondheidszorg te laten functioneren en verzekeringen goed te regelen.
Wat zijn onbelaste vergoedingen?
Als werknemer maak je soms kosten om je baan uit te voeren. Vaak zijn dit kosten die je werkgever voor je vergoed. Sommige van deze kosten zijn vrijgesteld van belasting. Deze kosten heten de onbelaste vergoedingen op je jaaropgave. Voorbeelden van deze onbelaste vergoedingen zijn reiskosten en studiekosten.
Wat doe je met de jaaropgave?
Wanneer je werkt voor een werkgever vult deze de jaaropgave voor jou in. De jaaropgave staat dan voor je klaar in de online omgeving van de belastingdienst. Zelf hoef je geen getallen of bedragen in te vullen in de jaaropgave. Je hoeft de jaaropgave alleen nog maar te controleren en te versturen naar de belastingdienst.
Je krijgt dan vanzelf bericht over je belastingaangifte. Het kan voorkomen dat je niets meer hoeft te doen. Ook kan het zo zijn dat je nog belasting moet betalen of dat je juist iets terugkrijgt.
Jaaropgave berekenen
In principe hoef je de bedragen op jouw jaaropgave niet zelf uit te rekenen als je in loondienst werkt. Je werkgever berekent dan voor jou welke bedragen je moet betalen aan de belasting en draagt deze ook voor je af. Het enige wat jij hoeft te doen is het controleren van de jaaropgave tijdens je belastingaangifte. Ben je het met de jaaropgave eens, dan verstuur je de belastingaangifte en wacht je op antwoord van de belastingdienst.
Wil je bij het controleren van jouw jaaropgave toch de berekeningen ook zelf doen? Zoek dan goed uit op internet hoeveel belasting jij moet betalen aan de hand van jouw inkomen en leeftijd. Ook vind je online allerlei handige websites waarop je jouw gegevens kan invullen en de berekening kan laten maken.
Werk je als zelfstandig ondernemer, dan moet je wel jouw eigen belastingaangifte berekenen. Hiervoor zijn allerlei handige tools op de website van de belastingdienst. Ook kan je ervoor kiezen om een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder weet hoe alle onderdelen van de jaaropgave berekend moeten worden aan de hand van jouw gegevens.