Veelgestelde sollicitatievragen
Een sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan blijft altijd spannend. Je zit in het gesprek omdat je iets van de ander wil, namelijk een aanstelling in het bedrijf.
Misschien hangt er veel vanaf, bijvoorbeeld omdat je geld of werkervaring nodig hebt. Het is daarom belangrijk om een sollicitatiegesprek zorgvuldig voor te bereiden.
Neem contact opVeelgestelde sollicitatievragen
De sollicitatievragen in een eerste gesprek zijn bij veel werkgevers hetzelfde. Dat is fijn, want zo kan je van tevoren al een groot deel van jouw antwoorden bedenken. Je hoeft de antwoorden dan niet helemaal ter plekke te bedenken.
De meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek zijn onder te verdelen in verschillende categorieën. Allereerst wordt er vaak gevraagd naar jou als persoon. Denk hierbij aan je woonsituatie en je vrijetijdsbesteding, maar ook aan je goede en slechte eigenschappen. Denk hier van tevoren over na, zodat je weet wat je wel en niet wil vertellen.
Ook worden er altijd vragen gesteld over de baan en het bedrijf zelf. Lees je daarom goed in, zowel over het bedrijf als over de functie zelf. Zorg ervoor dat je in grote lijnen weet waar het bedrijf voor staat en wat de baan inhoudt. Tot slot vraagt een werkgever vaak naar jouw doelen en toekomst. Bedenk dus van tevoren wat je hierover wil vertellen.
De vijf meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek
Hoewel je in een sollicitatiegesprek vaak anticipeert op de persoon tegenover je, is het toch mogelijk om een gesprek voor te bereiden. Veel werkgevers maken namelijk gebruik van standaard sollicitatievragen die in de meeste gesprekken gebruikt worden. In dit artikel worden een aantal van de meest gestelde vragen in een sollicitatiegesprek besproken. Ook staan hierbij de antwoorden die je kan geven om een sollicitatiegesprek goed te voeren.
Vertel eens wat over jezelf?
Vaak wordt ter introductie gevraagd om iets over jezelf te vertellen. Dit klinkt misschien als een simpele vraag, maar dit kan ter plekke nog best ingewikkeld zijn. Zorg er daarom voor dat je van tevoren een verhaaltje over jezelf voorbereid. Zo hoef je op het moment zelf niet te stuntelen en kom je goed uit je woorden. Vertel aan de ene kant wat over jou als persoon. Bespreek bijvoorbeeld jouw thuissituatie, wat je doet in je vrije tijd en jouw hobby’s. Aan de andere kant vertel je iets over jouw zakelijke leven. Je praat bijvoorbeeld over je huidige baan of je opleiding, bijvoorbeeld bij Werkcentrum Groep.
Waarom solliciteer jij op deze baan?
Ook een vraag die vaak voorbijkomt. Zorg ervoor dat je voor het gesprek bedenkt waarom je juist op deze baan solliciteert. Wat in de baan spreekt jou aan? Welke taken vind je leuk om te doen? Welke skills hoop je te ontwikkelen tijdens het vervullen van deze functie? Laat zien dat je aan de ene kant de vaardigheden in huis hebt om de baan goed uit te voeren. Aan de andere kant geef je aan wat je tijdens het werken hoopt te leren. Bespreek welke eigenschappen jij bezit die perfect zijn voor iemand die deze functie vervult. Kijk hierbij naar de eigenschappen en vaardigheden die in de vacature vermeld worden.
Wat weet je al over dit bedrijf?
Een veelvoorkomende sollicitatievraag is om iets te vertellen over het bedrijf waar je bij solliciteert. Neem daarom voor het gesprek altijd even de tijd om het bedrijf te leren kennen. Bekijk de website of lees in informatiefolders wat het bedrijf precies doet en waar het voor staat. Natuurlijk hoef je niet alle details te weten, maar in grote lijnen moet je kunnen uitleggen wat het bedrijf doet. Heb je een persoonlijke connectie met het bedrijf, bijvoorbeeld omdat jullie waarden overeenkomen of omdat je iemand kent die gebruik maakt van de producten? Benoem dit dan zeker in het gesprek.
Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
In een gesprek komen ook vaak sollicitatievragen over je persoonlijkheid voor. Een erg populair onderwerp is de vraag naar jouw sterke en zwakke punten. Sterke punten heeft een persoon vaak snel gevonden over zichzelf, maar de zwakke punten zijn wat lastiger. Aan de ene kant wil je eerlijk antwoord geven op de vraag, maar aan de andere kant wil je jouw valkuilen niet te duidelijk naar voren laten komen. Bedenk dat het tonen van inzicht in jouw eigen slechte eigenschappen aangeeft dat je goed aan zelfreflectie doet. Ook helpt het om aan te geven wat je kan doen om zo goed mogelijk met deze eigenschappen om te gaan.
Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Een moeilijke maar vaak gestelde sollicitatievraag is die naar de toekomst of naar jouw doelen. Het komt regelmatig voor dat een werkgever jou vraagt naar de komende vijf jaar. Zo krijgt een werkgever een goed beeld van wat jij wil bereiken en of dit past bij de functie die jij in zijn of haar bedrijf gaat vervullen. Denk van tevoren na over wat je wil bereiken of leren en hoe dit past bij de baan waarop je solliciteert. Door de link tussen jouw toekomst en de baan duidelijk te leggen, geef je aan dat je van plan bent voor langere tijd bij het bedrijf te komen werken.
Sollicitatievragen voorbereiden
Om zo goed mogelijk een gesprek in te gaan, is het belangrijk om een sollicitatiegesprek voor te bereiden. Dit voorkomt dat je tijdens een gesprek veel moet nadenken of stiltes laat vallen. Het voorbereiden van sollicitatievragen kan op verschillende manieren.
Bedenk allereerst waarom je aan dit gesprek deelneemt. Wat aan dit bedrijf, deze functie of deze werkzaamheden spreekt jou aan? Waarom ben jij geschikt voor deze baan en niet iemand anders? Waarom past dit bedrijf of deze baan zo goed bij jou? Als je dit duidelijk hebt voor jezelf, is het gemakkelijker om vragen te beantwoorden die hieraan gerelateerd zijn. Oefen veelgestelde sollicitatievragen om erachter te komen wat je nog moeilijk vindt om te beantwoorden.
Wees tijdens een gesprek niet bang om toch even de tijd te nemen om na te denken. Het is beter om een weloverwogen antwoord te geven dan een haastig en onvolledig antwoord. Wees tijdens het gesprek eerlijk en oprecht. Leg ook uit waarom je een antwoord geeft. Vertel je bijvoorbeeld wat een goede of slechte eigenschap van jou is of welke werkzaamheden jij wel of juist niet leuk vindt? Vertel dan altijd wat hiervan de reden is.