Hoe kan je tegenwoordig je personeel behouden?
Het tekort aan gekwalificeerde krachten op de arbeidsmarkt is al jaren een probleem. Maar dit is het halve werk. Het behouden van je personeel is minstens zo belangrijk, en daar wordt te weinig naar gekeken.
In sommige sectoren is het behoud van personeel lastig, bedrijven hebben het idee dat mensen naar de concurrent vertrekken voor een paar dubbeltjes per uur meer. Geen stress: dit hoeft niet zo te zijn. En je hebt het ook nog eens zelf in de hand.
Neem contact opOndanks dat de nieuwe generatie professionals minder loyaal is aan werkgevers, zijn er genoeg mogelijkheden om het iedereen zo aangenaam mogelijk te maken. En dat vergroot de kans op personeel behouden.
In dit artikel deelt Werkcentrum 5 tips voor het behouden van je personeel, we leggen je uit waarom het belangrijk is en wat wij voor opdrachtgevers betekenen in deze kwestie.
Waarom is het belangrijk om je personeel te behouden?
Personeelsbehoud is de inspanning die bedrijven leveren om het huidige personeel te behouden en te voorkomen dat het verloop te groot wordt. Door alle mogelijkheden die (young) professionals dagelijks zien, zoals op social media, is dit thema lastiger en tegelijkertijd belangrijker dan ooit.
Om een gezonde business op te bouwen en bedrijfsgroei te realiseren, moet kennis inhouse blijven. Daarnaast brengt een hoog personeelsverloop een hoop kosten met zich mee. Nieuwe personeelsleden moeten ingewerkt en opgeleid worden door externe organisaties en soms huidig personeel. Als die mensen binnen afzienbare tijd weer vertrekken lever je dus niet alleen in op kennis, maar ook op liquiditeit.
Het behouden van personeel kent ook nog eens veel voordelen:
- Tevreden en gelukkige collega’s
- Je kunt concurrerend blijven omdat benodigde kennis aanwezig is
- Klanten zijn gewend aan bepaalde professionals en dat verhoogt de tevredenheid
Tips voor het behouden van je personeel
Nu je begrijpt hoe belangrijk het onderwerp is, is het tijd om aan de slag te gaan. Met de poten in de klei. Neem de onderstaande tips aandachtig door, bekijk hoe je dit voor je eigen bedrijf of werkgever in kunt vullen en maak er werk van. Aan alleen lezen heb je niets.
Tip 1: investeer in personeel
Het overgrote deel van personeel dat vertrekt, heeft het idee dat dit moet om hun carrière vooruit te helpen. Vervelend, maar ook een kans. Want dat is vrij eenvoudig te tackelen. Investeer in je personeel zodat ze niet naar een ander hoeven om hun carrière vooruit te helpen.
Maak bijvoorbeeld opleidingsbudget vrij waarmee personeel opleidingen en trainingen kan volgen. En wie écht voor personeelsbehoud gaat, maakt het mogelijk om die opleidingen of cursussen tijdens werkuren te volgen. Van je personeel verwachten dat ze dat ‘maar in hun eigen uren doen’ is ouderwets. ‘s Avonds hebben ze andere dingen aan het hoofd – zoals sporten en het gezin.
Ben hierin ook proactief: geef niet alleen aan dat er opleidingsbudget beschikbaar is, zorg ervoor dat ze het gebruiken. Ga in gesprek en help met het vinden van de juiste trainingen of opleidingen. Betrokkenheid wordt gewaardeerd.
Tip 2: bied perspectief
Personeel kan een aardige tijd hard werken om beter te worden in het vak, maar na een tijd willen ze daarvoor beloond worden. Logisch ook: waarom zou je je best doen als je toch altijd op hetzelfde niveau blijft zitten?
Om personeelsbehoud te stimuleren, wil je dus doorgroeimogelijkheden bieden. Dat maakt het leuk, ze werken ergens voor. Wie zijn of haar best doet, heeft uitzicht op een beter salaris en dus:
- Meer financiële rust
- Meer ruimte om leuke dingen te doen met het gezin
- Meer verantwoordelijkheid
- Een trotser gevoel
Dat is nogal wat. Personeel begrijpt ook dat dit niet aan komt waaien en dat ze daarvoor eerst een periode voor het bedrijf moeten werken.
Als je dit combineert met het investeren in je personeel – ze moeten bijvoorbeeld opleidingen afronden om door te kunnen groeien – creëer je een win-winsituatie voor jezelf. En je verbetert de kennis binnen het bedrijf én je biedt perspectief.
Tip 3: zorg voor een prettige werkomgeving
In een saai, betonnen pand uit de jaren 70 werken is op z’n zachtst gezegd deprimerend. Als de mogelijkheid er is, bijvoorbeeld bij kantoorfuncties, moet je het leuk maken om ergens te werken. In fabriekshallen en magazijnen is dit niet altijd mogelijk, maar doe dan in ieder geval je best om de pauzeruimte bijvoorbeeld leuk aan te kleden.
Tip 4: ga regelmatig in gesprek
Ergens op gokken verbetert niets. Het is belangrijk dat je met je personeel in gesprek gaat. Onderzoek wat zij missen in hun baan, wat er volgens hen beter kan en wat jij eraan kunt doen. Met deze werkwijze voelen werknemers zich gehoord en gewaardeerd – dat komen ze ergens anders niet zo snel meer tegen.
Een mooi voorbeeld: misschien ontdek je wel dat veel werknemers in hun maag zitten met de werktijden. Ze moeten om 08.30 uur op kantoor zijn, maar de kinderen moeten rond die tijd ook op school afgezet worden. Als jij dan flexibele werktijden aanbiedt en ze bijvoorbeeld van 07.00 – 08.00 uur thuis kunnen werken, dan kom je ze tegemoet en verlaag je de kans op personeelsverloop.
Tip 5: teambuilding hoort op de agenda te staan
Op kantoor en in onze vrije tijd zijn we andere mensen. Combineer dat eens met teambuilding activiteiten en maak je team(s) hechter dan ooit. Door elkaar op een andere manier te leren kennen, maak je met elkaar samenwerken ook een stuk leuker.
Wie wil er nu weg uit een leuk team? Er is altijd onzekerheid dat het bij een ander bedrijf veel minder leuk zal zijn. Zo zie je maar hoe een goed, samenwerkend en leuk team het verschil kan maken in het behouden van je personeel. Investeer erin!
Hoe zorgt Werkcentrum ervoor dat een bedrijf haar personeel behoudt?
Bij Werkcentrum werken we alleen met opdrachtgevers die zichzelf in het bovenstaande kunnen vinden. We helpen die opdrachtgevers dan ook met het behouden van personeel, onder andere door het aanbieden van opleidingen en cursussen. Maar denk ook aan hulp op andere vlakken, waaronder oplossingen voor leven met schulden. Op die manier bieden we werknemers alle tools die ze nodig hebben voor een prettig professioneel leven en verminderen we de kans op personeelsverloop.
Wij zijn de partner waar jij naar op zoek bent als werkgever. We helpen je niet alleen aan gekwalificeerd personeel, maar ook bij het behouden van die krachten. Ontdek de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.