Hoe belangrijk zijn referenties bij het zoeken naar een nieuwe baan?
“En, heb je ook referenties?” Een vraag die menig sollicitant zenuwachtig maakt. Vooral als het antwoord ‘nee’ is.
Referenties vormen de verborgen schakel tussen jou en die nieuwe functie. Ze laten de mensen aan de andere kant van de tafel zien dat jij het in je hebt. En het speelt in op een van de sterkste beïnvloedingsprincipes die er is: sociale bewijskracht.
Neem contact opOp het internet en sociale media hoor je recruiters er niet vaak over, maar de kracht van een goede referentie mag niet onderschat worden.
Als een andere, soortgelijke professional zoals zij, aangeeft dat jij een uitstekende werknemer bent, dan nemen ze dat sneller voor waar aan. In dit artikel staan we daarbij stil. Want wat is het daadwerkelijke belang van referenties nog voor de huidige arbeidsmarkt? En hoe zorg je nu voor die referenties?
Lees snel verder en ontdek hoe jij je positie verbetert tijdens het sollicitatieproces.
Het belang van referenties voor de huidige arbeidsmarkt?
De arbeidsmarkt is als geen ander in beweging. Wat gisteren relevant was, kan vandaag al verouderd zijn. Ondanks dat we op het moment van schrijven te maken hebben met een krappe arbeidsmarkt, hebben veel werkgevers alsnog keuzes te maken in sollicitatieprocessen. Er zijn simpelweg te veel sollicitanten. Dit leidt bij sommige functies tot een grotere nadruk op de beoordeling van kwalificaties, werkervaring en … referenties.
Vroeger waren ze heel belangrijk, die referenties. Misschien wel belangrijker dan werkervaring. Dat is tegenwoordig niet meer zo, maar zoals in de inleiding werd aangegeven, mogen we de kracht niet onderschatten. Ook nu hechten managers en CEO’s waarde aan referenties.
Waarom? Om deze redenen:
- Vertrouwen en validatie
Referenties dienen als een soort goedkeuring van jouw professionele kwaliteiten en karakter. Ze bieden werkgevers de geruststelling dat jij inderdaad over de vaardigheden en eigenschappen beschikt die je in je cv en sollicitatiebrief hebt neergezet.
Het is dus ergens op gebaseerd en het zijn feitelijk getuigenissen van jouw capaciteiten en professionalisme. Dat versterkt het vertrouwen van potentiële werkgevers in jou als sollicitant.
- Bewijs van je verleden
In een tijd waarin het maar de vraag is of iemand wel écht goed was bij de vorige functie en het hoge aantal jobhoppers, fungeren referenties als een soort verificatiemiddel voor je verleden. Werkgevers willen er zeker van zijn dat je werkervaring en prestaties overeenkomen met wat je hebt gedeeld in het gesprek. Dat je sterke punten inderdaad je sterke punten zijn en dat je dat niet zegt omdat het bij de functie zelf past.
Bij steeds meer organisaties staat transparantie hoog in het vaandel, en juist daar zijn referenties goed voor.
- Cultuur en teamspelers
Werkgevers willen niet alleen weten of je bekwaam bent in bijvoorbeeld technische aspecten van je nieuwe baan, maar je moet ook in teamverband kunnen presteren en de bedrijfscultuur kunnen omarmen. Referenties kunnen dit weer bevestigen en onthullen persoonlijke eigenschappen die jij zelf niet expliciet in je cv zet.
- Prestaties uit het verleden
Het belang van meetbare resultaten en prestaties wordt steeds groter in de moderne arbeidsmarkt. Referenties kunnen specifieke voorbeelden geven van hoe je hebt bijgedragen aan succes bij vorige werkgevers of projecten. Dit bewijs is voor sommigen erg belangrijk. Je kunt nog zo veel zeggen, als je vorige leidinggevende bevestigt dat je prestaties hebt behaald, nemen ze dit sneller voor waar aan.
Hoe zorg ik voor referenties?
Goed, inmiddels weet je hoe belangrijk referenties zijn bij een sollicitatie. Dat is leuk, maar je hebt er nog niet veel aan. Het is nu tijd om er daadwerkelijk naar op zoek te gaan. Om het makkelijk voor je te maken, hebben we een stappenplan uitgeschreven. In het stappenplan is rekening gehouden met sollicitanten die nu geen referenties hebben – je kunt dus stappen overslaan als je deze al wel hebt.
Stap 1: Plan tijd vrij
Even vlug wat mensen bellen voor een referentie werkt niet. Dit is een proces dat bij kan dragen aan het succes van je sollicitaties, dus je wilt er tijd voor vrijmaken. En je moet mensen er soms ook aan herinneren. Dan komt die extra tijd wel goed uit.
Stap 2: Ga na wie je kunt vragen
Welke leidinggevenden willen je wel een referentie geven? Met wie had je een goede band? Denk aan directe leidinggevenden, maar ook andere managers kunnen een optie zijn. Het maakt niet uit of ze inmiddels ergens anders werken.
Stap 3: Neem contact op
In dit stappenplan gaan we ervan uit dat je werkzoekende bent en op zoek gaat naar referenties. Dat maakt dat het in stap drie tijd is om contact op te nemen met de mensen uit de tweede stap.
Voor het gesprek is het belangrijk dat je eerst vraagt hoe het met de ander gaat en wat interesse toont. Stel vervolgens de vraag of diegene een referentie kan schrijven voor je.
Let op: het is belangrijk dat hier geen weken overheen gaan. Vraag daarom wanneer je de referentie tegemoet kunt zien. Spreek een soort ‘deadline light’ af.
Stap 4: Volg eventueel op bij geen gehoor
Is het de contactpersoon toch niet gelukt om binnen de afgesproken tijd een referentie te schrijven? Volg dan even op. Om nu weer de telefoon op te pakken, voelt misschien niet goed. Geen zorgen: een mailtje volstaat dit keer.
Geef aan dat je de referentie goed kan gebruiken bij sollicitaties en dat het niet langer hoeft te duren dan vijf minuten.
Hoe kan Werkcentrum je hiermee helpen?
Bij Werkcentrum zetten we onszelf in om jou aan een baan te helpen die bij je past. Daarom helpen we je bij het optuigen van het hierboven beschreven stappenplan, we gaan samen na bij wie je terechtkunt voor referenties.
Daarnaast doen wij natuurlijk een goed woordje voor je bij onze opdrachtgever als we ervan overtuigd zijn dat je er goed past. Dat is weer een referentie extra.
Lijkt het je prettig om te werken voor een uitzendbureau dat met je meedenkt? En je helpt succesvol te solliciteren? Plan dan een kennismakingsgesprek met ons in, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!