Een carriereswitch maken? Zo doe je dat!
Er komt een moment in je carrière waarop je je afvraagt of je huidige baan nog wel bij je past.
Je doet al jaren hetzelfde werk, je ziet er geen uitdaging meer in en iedere werkdag voelt weer even zwaar aan als de voorgaande. Of je werk en privé balans wordt verstoord door je werk. Vroeger geen probleem, maar met kinderen toch een ander verhaal.
Neem contact opWat er ook gebeurt: soms is het tijd voor wat anders. Sommigen blijven hetzelfde werk doen, maar zoeken naar een andere werkgever. Anderen gooien het roer helemaal om en maken een carrièreswitch.
Zoals met iedere grotere verandering brengt ook een carrièreswitch uitdagingen en onzekerheid met zich mee. Het vraagt om moed om het bekende, je huidige baan, achter je te laten en iets totaal anders te gaan doen.
In dit artikel legt Werkcentrum je uit wat een carrièreswitch is en geven we je tips zodat jij er een succes van maakt. Ook komt het maken van een carrièreswitch op latere leeftijd aan bod. Veel professionals denken dat ze dan geen kans meer maken, daar is niets van waar. Jij leest hier hoe je dat ook tot een succes brengt.
Als jij op zoek bent naar meer betekenis, uitdaging en verandering in je loopbaan, is dit artikel zeker wat voor jou. Neem de tips mee en ga iets doen waar je hart écht sneller van klopt.
Wat houdt een carrièreswitch in?
Een carrièreswitch is een beslissing die je maakt om iets compleet anders te doen op professioneel gebied. Dit betekent dat je een vakgebied of professionalisme overweegt dat niet te vergelijken is met dat wat je nu doet. Hier een paar voorbeelden van carrièreswitches:
- Een verpleegkundige die besluit de bouw in te gaan.
- Een accountmanager die in de zorg gaat werken.
- Een dokter die op latere leeftijd als docent gaat werken.
- Een bouwvakker die terug naar school gaat om voor een marketingfunctie te gaan.
- Een boer die zijn bedrijf verkoopt en na een studie aan de slag gaat als accountant.
Het proces van zo’n carrièreswitch vraagt om een goede planning en veel momenten van overweging. Je besluit niet 1, 2, 3 dat je iets totaal anders gaat doen. Zo moet je onder andere ontdekken waar je vaardigheden liggen, hoe je je ervaring in een ander vakgebied kunt gebruiken en wat voor soort banen (en sectoren) je interessant vindt.
Het is spannend, maar kan je op mooie bestemmingen brengen. Een leven vol betekenis waardoor jij iedere dag weer zin hebt in je werk. Mensen maken een carrièreswitch om verschillende redenen. Hieronder een aantal voorbeelden.
Redenen voor een carrièreswitch
1.Burn-out
Een baan die niet bij je past, kan voor veel stress zorgen. Dit kan uiteindelijk weer leiden tot een burn-out omdat je geen plezier meer uit je werk haalt. Die burn-out zet je aan het denken en door de gesprekken met een re-integratiecoach kom je erachter dat je hart ergens anders ligt.
2. Verdwijnen van baan
Sommige professionals maken een carrièreswitch omdat hun baan verdwijnt. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen door robotisering. Als je in een fabriek werkt waar robots binnenkort het werk overnemen, is dat misschien wel het moment om voor een carrièreswitch te gaan.
3. Gewoon tijd voor wat nieuws
Soms komen professionals er op latere leeftijd achter dat ze het ‘wel hebben gezien’ in hun huidige baan. Het is dan gewoon tijd voor wat nieuws. Een andere omgeving, meer uit je baan halen en onbekende prikkels. Die doen een mens vaak goed.
Misschien herken je dat zelf ook wel: je hebt ooit een studie gekozen en bent zo het werkveld ingerold. Dan is het maar normaal dat je dat voor de rest van je leven blijft doen, terwijl je zelf misschien wel bent veranderd.
Tips voor het maken van een carrièreswitch
Goed, je hebt besloten dat het tijd is voor wat anders. Hoe pak je dat aan? Hieronder drie tips voor het maken van een goede carrièreswitch:
Tip 1: Ga eens samenzitten met bekenden
Weet jij te benoemen waar je goed in bent? Waar je vaardigheden liggen? Die kans is wel aanwezig. Wat veel professionals over het hoofd zien, is de manier waarop anderen hen zien. Ga daarom eens met collega’s in gesprek en vraag wat zij als je sterke punten zien. Waarschijnlijk komen ze met punten waarvan jij dacht dat ze ‘normaal’ waren. Die kun je weer meenemen in je zoektocht naar een nieuw beroep dat echt bij je past.
Tip 2: Neem de tijd
Als jij van je carrièreswitch een succes wilt maken, is het belangrijk dat je er de tijd voor neemt. Denk aan maanden, niet aan weken. Plan veel tijd alleen in om te reflecteren op je eigen carrière en zo uit te zoeken wat je belangrijk vindt in een ander beroep. Denk ook na over de impact die de switch heeft, maar laat je er niet door tegenhouden.
Tip 3: Financiële buffer aanleggen
Die periode tussen je huidige baan en een toekomstig beroep kan langer duren dan je denkt. Leg daarom een financiële buffer aan zodat je niet in de problemen terechtkomt. Het is slim om echt wat maanden vrij te plannen zodat je in alle rust kunt ontdekken wat bij je past.
Carrièreswitch op latere leeftijd?
Je hebt het vast wel eens om je heen gehoord, de welbekende ‘had ik maar’. Die horen we ook steeds vaker als het aankomt op de carrièreswitch. Vooral op latere leeftijd, denk aan leeftijden boven de 50 jaar, durven professionals het soms niet meer aan om een nieuwe weg in te slaan. Hartstikke zonde! Door je (levens)ervaring ben je misschien wel het missende stukje om een team perfect te laten functioneren.
Durf ervoor te gaan en je zult zien dat veel bedrijven interesse in je tonen. Ook als je op zogenaamde latere leeftijd bent. Het is nooit te laat om iets te gaan doen waar je je echt goed door voelt.
Lijkt het je interessant om het over de mogelijkheden te hebben? Neem contact met ons op of kom gewoon eens langs voor een kop koffie. Voor de mensen die al weten wat ze willen, hebben we een uitgebreid vacatureaanbod. Solliciteren kan direct via de website.