Zelfstandigenaftrek berekenen
Als beginnend ondernemer is het opstarten van een nieuw bedrijf altijd spannend. Er komt veel op je af, en in het bijzonder de belastingregelingen die je als werknemer niet hebt.
Gelukkig is er een troef: de zelfstandigenaftrek. Voor (beginnende) zelfstandige ondernemers vormt deze aftrek een voordeel dat direct invloed heeft op je netto-inkomen.
Neem contact opHet is belangrijk dat je dit begrijpt en correct toepast omdat het behoorlijke financiële voordelen op kan leveren. Maar, Nederland zou Nederland niet zijn als de regels omtrent de zelfstandigenaftrek berekenen regelmatig wijzigen, wat het nog belangrijker maakt om up-to-date te blijven.
En daarom hebben we bij Werkcentrum een calculator ontwikkeld waarmee je eenvoudig de zelfstandigenaftrek berekent als beginnend ondernemer. Deze houdt rekening met alle relevante factoren zoals winst, AOW, jaarlijkse werkuren en de duur van het ondernemerschap. De calculator is altijd up-to-date en wordt ieder jaar geïnnoveerd.
Om je op weg te helpen in de wereld van dit belastingvoordeel, geven we je op deze pagina ook wat extra informatie. Want berekenen is één, iets begrijpen is nog belangrijker.
Wat is zelfstandigenaftrek?
Zelfstandigenaftrek is een fiscale aftrekpost die bedoeld is om ondernemerschap te stimuleren binnen de Nederlandse economie. Het stelt zelfstandige ondernemers in staat om een vast bedrag af te trekken van hun winst, wat resulteert in lagere belastbare inkomsten. Hierdoor hoef je over een kleiner deel van je inkomsten belasting te betalen en houd je aan het einde van de rit meer over.
Deze aftrekpost is exclusief beschikbaar voor ondernemers die voldoen aan het urencriterium en andere voorwaarden die de Belastingdienst stelt. De zelfstandigenaftrek berekenen werkt progressief; naarmate een ondernemer ouder wordt, kan de aftrek veranderen, wat ook geldt voor ondernemers die in aanmerking komen voor de AOW.
Het doel van deze regeling is tweeledig: het ondersteunt kleine ondernemers in hun groei en verzacht de fiscale druk tijdens de startfase van een onderneming. Hierdoor moet de drempel om te beginnen met ondernemen verlagen. Nederland is en blijft een land dat drijft op innovatie, dat willen ze met deze regeling graag in stand houden.
Zelfstandigenaftrek in 2024
In 2024 zijn de specifieke regels voor zelfstandigenaftrek onderhevig aan de huidige fiscale wet- en regelgeving. Het is belangrijk voor ondernemers om op de hoogte te zijn van deze regels, aangezien ze invloed kunnen hebben op de berekening van hun aftrek.
Als je voldoet aan het urencriterium en nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt aan het begin van het kalenderjaar, ligt de zelfstandigenaftrek in 2024 op € 3.750.
Verhoging met startersaftrek
Wie zelfstandig ondernemer is én starter, kan de zelfstandigenaftrek verhogen met € 2.123 in de volgende situatie:
- Je was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
- Je paste in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toe.
De zelfstandigenaftrek bedraagt niet meer dan het bedrag van de winst vóór ondernemersaftrek. Deze beperking geldt niet als je in aanmerking komt voor de startersaftrek. Als je in aanmerking komt voor de startersaftrek, heb je recht op het volledige bedrag van de zelfstandigenaftrek.
Let op: de criteria kunnen jaarlijks worden bijgesteld. Houd daarom ieder jaar de website van de Belastingdienst in de gaten. Het vaste aftrekbedrag, het urencriterium en de leeftijd kunnen aangepast worden. Als de AOW-leeftijd bijvoorbeeld wordt verhoogd, heeft dat logischerwijs ook weer invloed op de zelfstandigenaftrek.
Ondanks dat de zelfstandigenaftrek berekenen eenvoudig is met onze calculator, raden we je aan een professional in te schakelen. Zij kennen de mogelijkheden als geen ander en kunnen je helpen de belastingen te verlagen.
Zelfstandigenaftrek berekenen
De zelfstandigenaftrek berekenen is nu eenvoudiger dan ooit met onze speciaal ontwikkelde calculator. Voer je winst, AOW-status, gewerkte uren en ondernemersperiode in en onze tool berekent snel en efficiënt de aftrek waar je recht op hebt.