Wat betekent het uurloon?
Meestal druk je je salaris uit in een vast bedrag per maand. Maar toch is het ook handig om te weten hoeveel euro je per uur verdient.
Als je gaat werken krijg je hiervoor salaris van je werkgever. In veel gevallen druk je dit bedrag uit in aantal verdiende euro’s per maand, oftewel je maandloon. Maar het komt ook voor dat je het uurloon ziet staan in een vacature, op een loonstrook of in een overeenkomst.
Neem contact opFactoren uurloon
Het uurloon is het bedrag dat jij verdient per uur dat je werkt. De hoogte van het uurloon dat jij ontvangt is afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst mag een werkgever jou nooit minder loon geven dat het wettelijk minimumloon. Alle bedragen die onder dit minimum uurloon als salaris worden gegeven is tegen de wet. De tweede factor is het minimumloon in je cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Per branche kan het verschillen wat deze cao opneemt als het minimumloon. Voor de cao die voor jou geldt, mag je dus ook nooit onder dit opgenomen bedrag verdienen. Tot slot is de hoogte van je uurloon afhankelijk van afspraken in het arbeidscontract. In een gesprek tussen jou en je (toekomstige) werkgever onderhandel je over het salaris. Je werkgever mag je niet minder betalen dan de afspraken zoals deze staan in het contract.
In veel gevallen is er ruimte voor overleg tussen jou en je werkgever over de hoogte van jouw loon. Echter zijn er ook veel gevallen waarin je vastzit aan zogenoemde salarisschalen. In deze schalen is vastgesteld hoeveel salaris je voor een functie krijgt op basis van je werkervaring. Hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger je in de schaal komt. Deze salarisschalen zijn vaak opgenomen in de cao en worden het vaakst gebruikt voor semioverheidsinstellingen, zoals de zorg en het onderwijs.
Van uurloon naar maandloon
Op je loonstrook zie je je bruto loon, meestal uitgedrukt per uur. Om een totaalplaatje in beeld te krijgen is het ook handig om te weten hoeveel euro je per maand verdient. Je kunt makkelijk je uurloon omreken naar je maandloon door de rekentool te gebruiken.
Het stappenplan om tot je maandsalaris te komen is van uurloon, naar weekloon, naar jaarloon en dan naar maandloon. Van je uurloon is het makkelijk om je weekloon te berekenen. Dit doe je door je uurloon te vermenigvuldigen met het aantal uur dat je per week werkt. Van een weeksalaris kun je niet zomaar naar een maandsalaris rekenen, omdat je niet evenveel uur per maand werkt. De ene maand kent 31 dagen, de ander 30 en dan is er nog februari die 28 of 29 dagen telt. Daarom is het slim om je van je weeksalaris naar je jaarsalaris te rekenen. Je weeksalaris vermenigvuldig je met 52, het aantal weken in een jaar. Om tot het maandsalaris te komen hoef je nu enkel het jaarsalaris te delen door het aantal maanden in een jaar, oftewel 12.
Rekenvoorbeeld maandloon berekenen
Jorge gaat beginnen met een nieuwe baan. Tijdens het salarisoverleg komen hij en zijn werkgever uit op een bruto uurloon van €17,00, hetgeen boven het wettelijk minimumloon zit en ook kan binnen de regels van de cao. Jorge gaat 40 uur per week werken en wil berekenen hoeveel euro hij per maand gaat verdienen.
Jorge vult alle gegevens in de online calculator. Deze doet voor hem het rekenwerk en komt uit op een bruto maandsalaris van €2.958,00 per maand.
Neem contact met ons op
Werd je vraag niet beantwoord in onze veelgestelde vragen of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail. Je kunt ons ook een WhatsAppje sturen!
0492 565 532 06 388 21 454 info@werkcentrumgroep.nl